30 oktober 2009

Minska klimatförstöringen - Bygg ut kärnkraften nu!

Idag meddelade Vattenfall ich Industrikraft att de inleder ett ommfattande samarbet för att säkra basindistrins energitillgång. I detta besked var de tydliga med att de vill bygga nya kärnkraftsreaktorer. Regeringen har fattat beslut om att tillåta att man förnyar de befintliga reaktorerna och forskning kring kärnkraft, vilket Folkpartiet har drivit fram.

I närtid så är en utbyggd kärnkraft det enda realistiska alternativet för en säkrad elförsörjning i Sverige. Givetvis måste vi satsa på förnyelsebara alternativ såsom vindkraft också. Men är vi inte beredda att kraftigt minska elanvändandet så måste vi ha realistiska alternativ. När ska Miljöpartiet krävas på ett ordentligt och realistiskt svar i denna allvarliga fråga. Mp vill ha mer tåg, mindre bilar, mer vindkraft, ingen kärnkraft osv. Men ingen ska behöva sänka sin levnadsard och energiförbrukning. Jag tycker att vi givetvis måste vara så energisnåla som möjligt och utveckla ny teknik, samt att vi alla får vara beredda till att göra uppoffringar. Men för att vi ska klaraklimatutmaningen och behålla jobben, välfärden och en god levnadsstandard, så behöver vi ta hjälp av en utbyggd kärnkraft.

Olika media rapporterar:

KB UNT SvD1 2 3 Gp DN SDS HD

25 oktober 2009

En grå, regnig och lite trist söndag......


.... som för min del ägnas åt städning, strykning och annat viktigt hushållsarbete. Stora delar av gårdagen ägnades åt att förberedda halloween klädar åt barnen då de ska på party/födelsedagskalas både lördag och söndag nästa helg.

Mitt i alla hushållsgöromål dök bilden ovan upp i min telefon och förgyllde tillvaron. Bilden ska vara från Örebro läns landsting enligt den som skickade den till mig, men vem vet.
Tanken som väcktes hos mig var följande: Det är emellanåt mycket diskussion om rökfriarbetstid och det finns de som hävdar att det är integritetskränkande. Undrar vad som skulle hända om man föreslog ovanstående? En stilla liten undran bara, i all enkelhet en lite tråkig söndageftermiddag i städningens tecken.


23 oktober 2009

Samarbete alliansen + mp = sant

Redan för ett år sedan så skrev jag och mp:s regionråd Anders Åkesson en gemensam debattartikel i expressen. Jag kan bara i stillhet under fredagskvällen konstatera att vi var ganska framsynta i vårt inlägg.

Jag tycker att det är bra att Jan Björklund lyssnat och håller dörren öpppen, även om en alliansregering i majoritet givetvis är det jag i första hand eftersträvar.

Olika media rapporterar om Björklunds initiav som jag för övrigt tycker är mycket bra.

SvD Metro DN KB SDS

22 oktober 2009

Orättvisa inom hemdialysen något mindre orättvis

På Hälso-och sjukvårdsnämndens sammanträde idag beslutade vi att ge ett ekonomiskt bidrag till de personer som inleder dialys efter sin 65 årsdag och som har hemdialys. Jag tycker egentligen att detta är ett statligt ansvar och det har jag motionerat om till Folkpartiets lansdsmöte i höst. Besluts ärendet hittar du här.

Jag tycker att vissa äldre dialyspatienter diskrimineras i Sverige. Det står klart
när man granskar Försäkringskassans regler för handikappersättningen
som betalas ut till dialyspatienter som harhemdialys.Om en patient diagnostiseras med försämrad njurfunktion före 65 års ålder får vederbörande handikappersättning
livet ut, men det gäller inte om personen redan fyllt 65 år ochdrabbas av en nedsättning av njurfunktionen. Då får personen ingen handikappersättning av Försäkringskassan och tvingas
därför att personligen stå för alla extrakostnader. Det handlar om till exempel kostnader för energitillgång, avfallshantering och tvätt etc. i samband med hemdialysen. Som exempel kan
nämnas Skåne där endast tre patienter över 65 år berörs av det här förfelade regelverket. Dessa patienter drabbas av merkostnader på cirka 25 000–30 000 kronor per år och person.
Det är inte rättvist att någon ska tvingas betala sina vårdkostnader bara för att haft oturen att drabbas av försämrad njurfunktion efter deras 65-årsdag. Min motion till Fp:s landsmöte hittar du här under social välfärd L75.

Men i avvaktan på att Staten tar sitt ansvar är jag glad för att vi i Region Skåne ger ett ekonomiskt stöd dem som drabbas av statens märkliga regler.

Ytterligare ett steg på vägen!.....

......Eller ytterligare asfalt till E 22. Idag presenteras ett avtalsförslag med Kristianstads kommun, Region Skåne och Vägverket som innehåller en tidigareläggning av arbetet med E22:an.
Regeringen har ju sedan tidigare fattat beslut om en närtidssatsning där delarna Hurva-Rolsberga och Hörby Norra- Linderöd återfinns. Avtalet som presenteras idag innebär i korthet att Region Skåne och Kristianstads kommun förskotterar pengar så att andra delar av E22 kan byggas om tidigare. De delar som nu berörs är Rolsberga-Fogdarp och Linderöd-Vä.

Vi är många som arbetat hårt för att E 22 ska byggas ut till motorväg genom Skåne och helst hela vägen upp till Norrköping. Jag har häcklats av vissa s-märkta politiker under denna mandatperioden för att jag drev E 22 utbyggnad när jag satt i opposition och de har undrat varför jag tystnat. Kan bara konstatera att jag lyckats bättre än vad de gjorde med sitt arbete, då E22 försvann helt ur alla planer under deras styre. Regeringen har som sagt var genom närtidssatsningen redan prioriterat E 22 och de delarna börjar byggas redan under 2010.

Jag är oerhört glad över att vi nu kan presentera en lösning som gör att ytterligare delar byggs ut till motorväg. Avtalet innebär att om alla delar faller på plats ska bla sträckan Linderöd-Vä börja byggas under 2013 genom att Region Skåne och Kristianstad kommun förskotterar pengar.

Miljöpartiet försöker vinna billiga enkla poäng idag genom att försöka bunka ihop oss med sverigedemokraterna. Jag tycker att detta är ett riktigt lågvattenmärke av mp.

Olika media skriver om detta:

KB YA SKD HD

15 oktober 2009

Passion för livet!

Michael Bergström har nu berättat om det fantastiska arbete som skett med "Passion för livet". Passion för livet är ett utvecklingsarbete som SKL drivit tillsammans med ett par landsting. Drivande i detta arbete har varit pensionärsföreningarna SPF och PRO.

Passion för livet bygger på att pensionärsföreningarna driver studiecirklar/livscafeer för att inspirera vad man själv kan göra för sin egen hälsa på äldre dar. Det handlar om livstilsförändringar som ska leda till en bättre hälsa. Målsättningen är att de som är delaktiga i studiecirklarna/livscafeerna ska känna att de är aktiva och upplever att de har egenmakt.

Vi har i Skåne , på mitt initiativ, ställt oss bakom detta arbete och utbildat cirkelledare och det hålls nu livscafeer på olika håll i Skåne. Totalt i Sverige har det utbildats 600 cirkelledare. 300 studiecirklar är avslutade eller på gång i Sverige just nu. Jag tycker att detta är ett oerhört viktigt arbete för att stärka individens egen möjlighet att påverka sitt liv och hälsa. Jag hoppas och tror på att detta är något som kommer att leva vidare och växa.

God mat till våra äldre!

Lyssnar just nu på Elisabeth Rothenberg från Dietisternas riksförbund. Skrämmande uppgifter som hon berättar om och hur vi kan hjälpa de äldre som har bekymmer med sin kost. Hon berättar om den sjukdomsrelaterade undernäringen i äldreomsorgen och vad det kosta samhället. Hon beräknar att kostnaden för undernäringen är 23,5 miljard kronor/år, för att inte tala om allt mänskligt lidande.

Det har under de senaste åren funnits projektpengar för att arbeta med äldres nutrition, men de projekten riskerar att försvinna då statsbidragen för nutrition inte komer att finnas mer. Enligt Elisabeth riskerar 9 av 10 projekt att läggas ner utan någon fortsättning i kommunerna. Jag tycker att det är alldeles förskräckligt att vi inte tar hand om våra äldre på ett bättre sätt. Enligt Elisabeth kostar det mindre än 1 procent av den totala kostnaden för den sjukdomsrelaterade undernäringen att fortsätta med detta arbete.

Vi måste helt enkelt ha råd med att ge våra äldre en god mat, både för att de är värda det och för att det sparar resurser i minskad undernäring.

14 oktober 2009

Peter Örn om vikten av det civila samhället

Sitter just nu, onsdagkväll, på möte med folkpartiets SKL-grupp i Stockholm. Peter Örn (tidigare partisekretarere Fp) mfl pratar om arbetet med det civila samhället som Regeringen satt igång under Nyamko Sabunis ledning. Kan inte nog betona vikten att det finns många ideella krafter för att samhället ska fungera. Jag tycker att lite för mycket av allas vårt ansvar har gått över och blivit det offentligas ansvar. Det är lätt att säga att alla saker ska skötas av det offentliga, men vi måste alla hjälpas åt för att vardagen ska fungera. Vi skulle kanske alla må lite bättre av om vi hjälptes åt lite mer i vårt närsamhälle.

8 oktober 2009

Stormen Gudruns efterdyningar

Jag minns mycket starkt när stormen Gudrun drabbade södra Sverige hårt. Jag var själv hemma med mina barn (då var de ganska små) under denna vecka, då min hustru besökte sin syster i Israel. Jag och barnen hade tur, då vi bara var utan ström i ca 1,5 dygn. Många andra var mycket hårdare drabbade. Vi gjorde det hela till en mysig grej där vi lagade mat på stormkök och bara kunde var med varandra utan tv och radio (eller något annat som krävde ström) störde. Men när väl strömmen kom tillbaka var den mycket efterlängtad. Vi var som sagt var inte så hårt drabbade, värre var det för alla dem som var utan ström i flera veckor.

Under fredagen kommer jag att tillsammans med bla riksdagsledamot Tina Acketoft att besöka EON i Örkelljunga för att följa deras arbete med att gräva ned kraftnätsledningar för en bättre driftssäkerhet. Jag tycker att detta är en mycket viktig fråga för att människor ska kunna lita på samhällsservicen och underlätta för människor att bosätta sig på landsbygden-

Bostadsrätter i Region Skånes ägo!

Region Skåne äger ganka många olika fastigheter utöver det skånska landskapet. Vissa av lokalerna kan det vara naturligt att vi äger såsom sjukhus. Men när det kommer till att vi äger bostadsrätter på flera orter i Skåne så är måttet rågat. Vi äger, mig veterligen, tex fem bostadsrätter i Lund. En av dem är en lägenhet på Stora Södergatan med en boarea på 240 kvm. Det är alldeles orimligt att Region Skåne äger bostadsrätter överhuvudtaget, men det är helt absurt att vi gör det i bostadsbristens Lund. Det är bättre att dessa lägenheter kanske kan komma någon student till del.

På dagens Regionstyrelse ger vi ett uppdrag till Regiondirektören att sälja ett antal fastigheter och då också dessa bostadsrätter som utöver Lind finns i Hässleholm och Trelleborg. Om du vill läsa hela ärendet hittar du det här

7 oktober 2009

Regionstyrelse imorgon!

Sitter just nu och går igenom Regionstyrelsehandlingarna en sista gång inför morgondagen. Flera intressanta ärenden imorgon. Under förmiddagens ska den förstudie och det fortsatta arbetet mend en gemensam lokalisering av region och kommun i Kristianstad presenteras. Jag tycker att det är viktigt att regionen får mer centrala lokaler i Kristianstad med en närhet till järnvägsstationen för att underlätta tågpendling.

Viktig upptäckt prisas!

Idag har det meddelats att årets Nobelpris i kemi går till israeliskan Ada Yonath och amerikanerna Thomas Steitz och Venkatraman Ramakrishnan. Deras studier av hur information i DNA omvandlas till liv.

Det är en mycket viktig upptäckt då det används till att ta fram nya antibotika. Vi ser idag i sjukvården att fler och fler bakterier blir resistenta mot antibiotika pga att vi använt lite för mycket antibiotika under många år. Antibiotika är ett fantastiskt läkemedel som ligger bakom mycket av den ökade livslängden och höjd livskvalitet på äldre dagar. Vi är i stort behov av nya antibiotika för att klara framtidens behov inom sjukvården. Trots att mycket forskning sker och att ny antibiotika tas fram, krävs att vi har en restriktiv användning av de antibiotika som används idag, för att inte ytterligare spä på de multiresistenta bakterierna.

Olika media rapporterar: SDS 1 SDS 2 DN KB HD

Gott besked från Björklund!

Fick under gårdagen besked om att Folkpartiets partistyrelse beslutat att ställa sig bakom en utbyggnad av HH-tunneln. Folkpartiet i Skåne har under flera år drivit frågan om att vi behöver ytteligare en fast förbindelse över Öresund, då vi ser att kapaciteten på Öresundsbron inom en snar framtid kommer att vara maxad.

Det har varit en viktig fråga för oss skåneliberaler och det är glädjande att vi internt i partiet fått gehör för tunnelbygget. Jag ser fram emot att den här frågan nu förs upp på nationell nivå och inte minst med det här välkomna budskapet. Jag hoppas och tror att detta blir början på en förutsättningslös dialog med den danska regeringen som än så länge varit ganska avvaktande.

Jag är helt enig med Björklund om att en bro mellan Helsingborg och Öresund kommer att göra Öresundsregionen till den ledande tillväxtregionen i Nordeuropa. Vi är i Skåne redan på god väg att nå dit och det kommer att bli ännu bättre när ESS-anläggningen kommer på plats i Lund.

Flera medier skriver om Björklunds besked. Här nedan är några exempel:

SDS Sydnytt HD TA KVP HD2

5 oktober 2009

Hela dagen i hälsovalets tecken!

Idag har jag träffat representanter från Stockholms läns landsting som är på studiebesök i Skåne för att ta reda på hur vi tänkt när vi riggade Hälsovalet. Stockholm var tidigt ute med vårdval Stockholm och de funderar nu på hur de ska vidareutveckla modellen. Jag tycker att stockholmsvårdvalet liknar vårt gamla ersättningssystem ganska mycket med starkt fokus på ersättning för läkarbesök.

Vi i skåne har valt en helt annan inriktning utifrån våra förhållande. Landstingen och regionerna i Sverige skiljer sig oerhört mycket åt och så också hur man väljer att införa sina vårdval. Konstaterar att det var klokt av regeringen att förslå att alla landsting ska inför valfrihetssytsem, men minst lika klokt att de höll tassarna borta från att bestämma hur primärvården ska se ut ute i landet.

Om ca 10 minuter dvs 18.30 ska jag träffa folkpartister från Svedala, Trelleborg och Vellinge. De har också bjudit in en privat vårdgivare till diskussionen/samtalet. Ska bli intressant och spännande att se hur kvällen utvecklar sig.

Måndag igen!

Har varit en regnig och rejält blåsig helg! Hade tänkt röja i trädgården, men det blev inte mycket med det. Röjde istället en del inne och sorterade diverse ting. Har bara en stilla undran om var det pappareslösa samhället tog vägen.