9 april 2009

Familjecentraler och kundval i mödravården

På mötet idag hade vi ett flertal intressanta ärenden bl a om familjecentraler och kundval inom mödravården. Vill du läsa mer om det och se dagordningen klicka här.

För att tidigt upptäcka och kunna förbygga socialt utsatta barn är det viktigt att olika aktörer samarbetar för tidig upptäckt. Familjecentraler är en viktig del i det arbetet och jag ser gärna att vi får fler familjecentraler så att vi kan minska mänskligt lidande.

Jag ser gärna ett stärkt patientfokus i vården och det redan införda barnhälsovårdsvalet och det snart kommande hälsovalet är två exempel på en ökad patientmakt. Nu vill vi se över om man kan införa en liknande modell för att stärka blivande mödrar i deras kontakter med vården. Rapporten som vi beslutade om idag visar på behovet av mödrahälsovård i Skåne och en analys av möjligheten att införa en kundvalsmodell. Det återstår ytterligare frågor att analysera innan ett ackrediteringsarbete kan påbörjas. Hälso- och sjukvårdsdirektören fick i uppdrag att slutföra analysen och återkomma med förslag på hur en kundvalsmodell inom mödrahälsovården kan utformas. Arbetet ska vara klart för beslut i oktober 2009.
Jag hoppas att vi då kan fatta beslut om att även stärka de blivande mödrarnas valfrihet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar